Statiegeld op drankverpakkingen in aantocht: “Terug naar vroeger”

door: BVDO
Plastic - flessen
Afbeelding bron: Pixabay

Om zwerfvuil tegen te gaan wil men statiegeld invoeren op drankverpakkingen. Minister Demir wil dat versneld doen.

Minister Zuhal Demir (N-VA) wil statiegeld invoeren op blikjes en plastic flessen. Wij vroegen onze lezers of ze dat zien zitten. Een greep uit de reacties...

“Ik denk dat er nu ander prioriteiten zijn dan statiegeld op een blikje.”

“Geen goed idee. Nog wat meer sleuren naar de winkel. En het leven is al duur genoeg. Als ze eerst maar eens zorgen dat de energiefactuur naar beneden kan, dat is veel belangrijker.”

“Vroeger was er statiegeld op alles. Plastieken flessen en melkkartons bestonden niet. Terug naar vroeger lijkt mij dus een goed idee. Ik zou er persoonlijk niets op tegen hebben moest alles gewoon terug in glas zijn en gewoon inleveren.”

“Dat kan er ook nog wel bij, een taks meer of minder, zij malen er niet om.”

“Neen! Heeft geen effect op zwerfvuil. Kijk maar naar de landen die het wel hebben ingevoerd. Resultaat negatief. Maar het is weer een verdoken vorm van taks voor 'moedertje' staat?”

“ in Nederland doen ze dit al zo lang en als je ze opspaart heb je lekker een centje op het eind.”

“Dat ze nu eindelijk eens iets doet, in plaats van het voor te stellen. Het had al lang moeten gebeuren, dan zouden ze geen honderden kilo's afval vinden om te verwijderen op het strand en vele andere openbare plaatsen.”

“Had al lang moeten gebeuren. Arm België dat altijd zover nahuppelt in Europa. Alles zal beter opgeruimd zijn en er zullen mensen zijn die ze rapen om een boterhammetje te kunnen kopen.”

“Geen goed idee, ik denk niet dat het iets gaat oplossen. En de goede moeten weeral boeten voor diegene die alles maar in de natuur of op straat gooien. Is dat zo moeilijk om het in de vuilbak te gooien? Nu moeten we op onze oude dag weer alles terug naar de winkel sleuren. Prettig is wat anders.”

“Dat zal er komen dankzij al dat volk dat hun blikken in de gracht, op straat, in de weide, in het bos, op strand en overal gooien in plaats van in een vuilbak of mee te doen naar huis. Aan al die gasten merci daarvoor.”

“Nu op dit moment heeft het geen zin om statiegeld te innen, nu met deze hoge energieprijzen en hogere prijzen! Er zouden in vele steden en gemeenten wat meer vuilbakken geplaatst moeten worden om het afval erin te gooien, er zijn er nog altijd veel te weinig.”

“Super goed idee. Kijk eens gewoon rond je wat voor afval iedereen achterlaat.”

“Goed idee, maar op voorwaarde dat ze overal terug ingeleverd kunnen worden en dat je niet telkens naar 100 winkels moet rijden om ze te kunnen inleveren.”