Minister Demir wijst naar minister Van Quickenborne: "Dit is hallucinant"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister voor Energie en Justitie Zuhal Demir (N-VA) is boos en richt zich tot federaal minister voor Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Door personeelstekort bij justitie blijft fraude voor een bedrag van liefst 13.000.000 onbestraft.

Er zijn drie dossiers van fraude met subsidies voor zonnepanelen die samen goed zijn voor 13 miljoen euro. De rechtbank van eerste aanleg van Limburg zal hier geen gevolg aan geven wegens personeelstekort, legt Zuhal Demir uit in een post op Facebook.

"Ik viel haast van mijn stoel", schrijft ze. "Waar gaat het over? Een decennium geleden waren zonnepanelen hét hebbeding van Vlaanderen. Wie zonnepanelen installeerde, kreeg daar vroeger stevige subsidies voor (lees: te veel). In 2010 was één groenestroomcertificaat per duizend kWh 350 euro waard."

"Sinds die subsidies een stevige duik naar beneden namen wordt regelmatig fraude gedetecteerd. Dat kon gaan van het vervalsen van keuringsverslagen tot het antidateren van facturen."

"Onaanvaardbaar. En dus spreekt het voor zich dat strijd tegen dergelijke fraude met groenestroomcertificaten een belangrijk speerpunt is voor Vlaanderen en netbeheerder Fluvius. Fraudeurs moeten we consequent laten veroordelen."

"Dat doen we uiteraard omdat we geen straffeloosheid willen, maar bovenal omdat alle bedragen die we teruggevorderd krijgen in mindering kunnen brengen op de elektriciteitsfactuur van de gezinnen en de KMO’s.

Dat nu fraude voor een bedrag van 13 miljoen euro onbestraft blijft, kan voor Zuhal Demir absoluut niet. "De penibele personeelssituatie en de gevolgen ervan werden al herhaaldelijk aangekaart bij de federale minister van Justitie", zo verwijst ze naar Vincent Van Quickenborne.

"Dit is uiteraard hallucinant en werkt straffeloosheid in de hand. De fraudeurs voelen zich zo ongenaakbaar en het ergste is dat het bedrag op die manier niet teruggevorderd kan worden. KMO’s en gezinnen betalen zo de tol."

"Daarom dat ik de federale minister van justitie vraag om het capaciteitsprobleem van justitie op te lossen. Fraude met gemeenschapsgeld mogen we niet ongestraft laten. Ik hoop de federale collega daarvan te overtuigen."