Minister Vandenbroucke beleeft moeilijk gesprek in 'De tafel van vier'

door: MRO
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft in 'De tafel van vier' een moeilijk debat gevoerd met huisarts Sofie Lemmens. 

Huisartsen worden aangemoedigd om via de derde betalerssysteem te werken waardoor patiënten enkel hun deel van de kosten betalen. Maar ze merken dat de drempel om naar de huisarts te stappen daardoor te klein is.

"Wij zijn overbevraagd en té toegankelijk. Dat is de frustratie van een hoop collega's die ik achter mij heb staan", vertelde Sofie Lemmens in 'De tafel van vier' bij Gert Verhulst.

Minister Vandenbroucke weerlegde dat. "Ik vind dat we niet achteruit mogen gaan, maar vooruit moeten gaan. Ik vind niet dat jullie te toegankelijk zijn. Ik vind het belangrijk dat ook mensen met weinig centen in hun portemonnee bij jullie kunnen komen."

Huisarts Sofie Lemmens maakte de minister duidelijk dat de huisarts op dit moment de eenvoudigste weg is voor heel wat mensen.

"Het gaat niet over mensen met weinig centen. Wat nu recent veranderd is, is dat iedereen aangemoedigd wordt om volledig via derde betaler te werken. Dat is praktisch makkelijk en wij doen allemaal mee."

"Voor de mensen mentaal is dat iets speciaal. Die komen met alle plezier en voor alle problemen. Er wordt zelfs niet meer nagedacht of het wel nodig is of niet. Het is de makkelijkste en snelste weg."