Nood aan sociale woning? "Zóveel jaar om wachtlijst weg te werken aan dit tempo"

door: STS
Sociale woning
Afbeelding bron: Photonews

Wie nood heeft aan een sociale woning, moet veel geduld hebben. Er zijn 180.000 gezinnen die daarop wachten. Volgens PVDA heeft de regering-Jambon te weinig nieuwe sociale woning gerealiseerd.

"In 2022 werd het laagste aantal nieuwe sociale woningen (2.792) gerealiseerd in acht jaar, dat blijkt uit cijfers van het agentschap Wonen in Vlaanderen", zegt Vlaams Parlementslid Onno Vandewalle van PVDA.

"Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) zegt 'tevreden' te zijn met dat aantal. De minister heeft nooit slechter gedaan en is tevreden? Dit is geen falend beleid meer, dit is bewuste politiek."

"De minister rekent zich rijk met cijfers over het aantal bijgebouwde woningen, maar er worden natuurlijk ook elk jaar woningen gesloopt en verkocht. En in een gesloopte woning kan je niet wonen. Als je die gesloopte en verkochte woningen wél meetelt, dan houd je slechts 833 nieuwe sociale huurwoningen over."

"Aan dit bouwtempo duurt het 220 jaar om de wachtlijst weg te werken. Ik ga bij de minister aandringen om vijf versnellingen hoger te schakelen", aldus Vandewalle.