Pfizer levert minder vaccins, Vandenbroucke legt uit wat dit voor België betekent

door: MRO
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Producent Pfizer zal niet tegen het einde van de maand niet het aantal coronavaccins kunnen leveren dat aanvankelijk werd vooropgesteld. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) legt uit wat de impact is voor ons land.

"Hoe snel de trein van de Europese vaccinleveringen bolt, hangt volledig af van de producenten. Ik neem de eerste die aan bod komt, Pfizer. Initieel zei Pfizer dat het tegen eind december 25 miljoen dosissen voor Europa kon leveren. Intussen is het bekend dat dat niet haalbaar is en dat het er minder zullen zijn. Alle Europese landen zullen dat effect dus voelen", lichtte Frank Vandenbroucke toe in de Kamer.

"Aangezien er eind december geen 25 miljoen dosissen ter beschikking zullen zijn, zullen alle Europese landen een beetje minder vaccins krijgen dan zij initieel verhoopt hadden. Maar dat is de verantwoordelijkheid van de producenten. Dat leidt niet voor grote problemen voor ons; alleen moeten wij ons aanpassen aan het ritme waarmee de productie komt."

"Ik ben daarom ter zake altijd uiterst voorzichtig geweest en ik blijf dat. Wij zijn klaar om te starten op 5 januari. Zo luidt de instructie, die gegeven is, en daar werken wij hard aan met onze collega's van de Gewesten en Gemeenschappen. Wij zullen klaar zijn, maar of de vaccins ter beschikking zijn en hoeveel vaccins er voorhanden zijn, is wel de verantwoordelijkheid van de leverende bedrijven."

"Daar zijn contracten mee gesloten en in die contracten is gestipuleerd wat er verwacht mag worden. Wij zullen moeten afwachten wat er concreet geleverd zal worden. Daar zijn wij van afhankelijk. Nogmaals, wij zijn niet benadeeld tegenover andere landen."