Pieter De Crem en Koen Geens gechoqueerd: "Die beelden staan op ieders netvlies gebrand"

door: STS
Pieter De Crem en Koen Geens
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Justitie Koen Geens en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem hebben gereageerd op de beelden waarop te zien is hoe een man sterft in een politiecel. Dat gebeurde nadat een agent lange tijd op het slachtoffer ging zitten terwijl diens collega lachte, danste en de Hitlergroet bracht.

"Ik vond de beelden, voor zover ik ze kan beoordelen, want ik heb natuurlijk maar een stukje gezien, onbetamelijk en choquerend. Totaal ongepast", reageerde Geens op VTM.

De feiten dateren al van begin 2018, maar volgens Geens heeft het gerecht niet traag gewerkt. "Er zijn bijkomende onderzoeksdaden gevraagd door de verdediging, en het coronavirus heeft voor wat vertraging gezorgd", aldus Geens, die ervan uitgaat dat de zaak in 2021 voor het gerecht zou moeten komen.

Minister De Crem

Zijn CD&V-partijgenoot Pieter De Crem spreekt van "choquerende beelden, die op ieders netvlies gebrand staan". "Het is iets dat buiten alle proportie is. De omstandigheden moeten uitgeklaard worden en het onderzoek is bezig", vertelde hij aan VTM.

Op de vraag of de betrokken agenten - die nog steeds aan het werk zijn - niet geschorst moeten worden, antwoordde De Crem dat hij daar als minister geen rechtstreekse zeggenschap over heeft. "Dat laat ik over aan de Algemene Inspectie en aan de politiediensten intern."