Premier De Croo belooft het: "Dat wordt het moment waarop we onze vrijheid terugkrijgen"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Premier Alexander De Croo (Open Vld) prijst de bevolking voor het zich houden aan de maatregelen, waardoor de corona-situatie in ons land al maanden stabiel is. Hij zegt ook dat zodra er grote groepen kwetsbare mensen gevaccineerd zijn, we onze vrijheden zullen terugkrijgen.

"De situatie kent in ons land sinds begin december een redelijk stabiel verloop. Dat zou op het eerste gezicht kunnen klinken als niet zo'n grote verwezenlijking. Maar in mijn ogen is het dat wél. We slagen er meer al twee maanden in om de situatie redelijk stabiel te houden, op een moment waar er nieuwe, besmettelijkere varianten gekomen zijn."

"In vele andere landen heeft dat geleid tot een forse impact op het aantal besmettingen en de situatie in de ziekenhuizen. In ons land is dat niet het geval. Ik vind dat belangrijk om te zeggen, want het toont dat de regels die we hebben, werken. En ze werken omdat de mensen de regels volgen. De stabiliteit is er gekomen doordat we allemaal samen de regels toepassen. Bovendien hebben we die prestatie geleverd op een moment waarop we onze scholen, bedrijven en winkels maximaal open hebben gehouden - zaken die niet gelden voor andere landen."

Corona-moeheid

"Het is een gemengd beeld dat we vandaag zien. Het is rijden en omzien, we moeten bijzonder voorzichtig blijven. Het is normaal dat we corona-moe zijn; we zijn nu op het moment dat de coronacrisis en de vele maatregelen die eraan vasthangen, bijna een jaar duurt. Een jaar van bijzonder grote inspanningen, een jaar van bijzonder veel spanning in de zorg, een jaar van zeer strikte maatregelen, waarvan we ons een jaar geleden nooit hadden kunnen inbeelden dat we ze zouden nemen en dat we die een jaar zouden moeten aanhouden."

"Ik denk dat het zeer terecht is dat we spreken over de moeilijkheden die studenten ervaren. En over andere groepen, zoals de grootouders bijvoorbeeld, die al zo lang hun kleinkinderen niet hebben kunnen knuffelen. En voor singles is het bijzonder moeilijk om in een situatie van isolement niet tegen de muren op te lopen na zo'n lange periode van isolement. En voor mensen die in de horeca, de evenementensector en de cultuursector werken, zijn het ook zeer moeilijke tijden."

Vaccinaties

"Laat mij zeer zuidelijk zijn: we gaan die maatregelen niet één dag langer aanhouden dan nodig is. Vandaar dat we aan het Covid-commissariaat en aan de expertengroep GEMS gevraagd hebben om ons een duidelijk pad uit te tekenen over hoe we verder moeten omgaan met de pandemie en de geldende maatregelen. Waarbij we rekening blijven houden met zaken als het aantal besmettingen, hospitalisaties en overlijdens, maar ook gaan kijken hoever we staan met de vaccinaties."

"Het moment dat we erin slagen om grote groepen van kwetsbare mensen te vaccineren, gaat een invloed hebben op de manier waarop we met deze pandemie omgaan. Dat wordt het moment waarop we weer 'mogen' en waarop we zoveel van onze vrijheden moeten terugkrijgen."