Premier De Croo geeft uitleg over de beloofde 800 miljoen euro voor Oekraïne

door: MRO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Premier Alexander De Croo (Open Vld) maakte vorige week tijdens 'Stand up for Ukraine' bekend dat België 800 miljoen zal uittrekken voor hulp aan Oekraïne. Dat is een aanzienlijk aandeel in het totaal van 10,1 miljard dat tijdens de donorconferentie werd beloofd.

Alexander De Croo plaatst de zaken nu in perspectief en legt uit dat in die 800 miljoen euro ook de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne vervat zit.

"Dat is een combinatie van meerdere zaken. Een deel is humanitaire steun en dat gaat vandaag in totaal over ongeveer 85 miljoen euro", zegt de premier in De Ochtend op Radio 1.

"Een groot deel daarvan is steun van onze sociale zekerheid. Als Oekraïners naar hier komen, krijgen zij toegang tot sociale zekerheid, kinderen kunnen naar school gaan, ze krijgen een leefloon dat bepaald wordt op basis van de noden die zij hebben."

"Daar hebben we een enveloppe voor voorzien om dat te kunnen dekken. De Europese Unie heeft in haar berekening alles samen gegooid waardoor wij aan een hoog bedrag komen."

"Maar een groot deel daarvan zijn middelen die gebruikt worden in ons land voor de vele vluchtelingen die hier terechtkomen. Ten opzichte van die 10 miljard is het inderdaad wat misleidend."