Tinne Van der Straeten slaat alarm: "Dit kan ons zonder gas en elektriciteit zetten!"

door: STS
Tinne Van der Straeten
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Energie Tinne Van der Straeten maakt zich zorgen om de beveiliging van onze energie-infrastructuur. Ze kondigt extra maatregelen ter bescherming aan.

"Met de oorlog in Oekraïne is de energie-infrastructuur een potentieel doelwit geworden voor aanslagen en sabotage", stelt Van der Straeten (Groen).

"Dergelijke handelingen kunnen dramatische gevolgen hebben voor de bevoorradingszekerheid van gas, elektriciteit of olie, maar ook voor onze economie en het milieu."

"Het is daarom essentieel dat de overheid, de bevoegde autoriteiten en de exploitanten van kritieke infrastructuren alles in het werk te stellen om de veiligheid van onze kritieke infrastructuren te waarborgen. Vandaag moeten we de software veranderen en een mentaliteit aannemen die inspeelt op deze nieuwe realiteit."

"De zekerheid van de energie-infrastructuur helpt om de levering van elektriciteit, gas en olie aan ons land te garanderen."

Dinsdag keurde de Kamercommissie Energie een tekst die minister Van der Straeten daaromtrent indiende goed. "Die tekst voorziet in de verplichting voor de beheerders van kritieke infrastructuren in de energiesector om interne en externe audits uit te voeren om met name na te gaan of de maatregelen waarin hun interne veiligheid is voorzien, zijn uitgevoerd."