Premier De Croo heeft duidelijke boodschap: "Gruwelijk, misselijkmakend, en het zal niet ongestraft blijven"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Premier Alexander De Croo benadrukt dat het seksueel geweld dat als oorlogswapen gebruikt wordt in Oekraïne niet ongestraft mag blijven.

De Croo is sinds het vertrek van Sophie Wilmès door de ziekte van haar man ook belast met Buitenlandse Zaken en Europese Zaken.

In dat kader zat hij samen met Nadia Murad, de Jezidische mensenrechtenactiviste die in 2018 samen met Denis Mukwege de Nobelprijs voor de Vrede ontving voor haar inzet tegen seksueel geweld als oorlogswapen.

"Seksueel geweld in conflicten is nog steeds wijdverspreid. Ook vandaag in de oorlog in Oekraïne zien we dat seksueel geweld wordt ingezet als oorlogswapen", stelt de premier.

De verhalen over verkrachtingen van Oekraïense vrouwen en meisjes door Russische soldaten zijn gruwelijk en misselijkmakend."

"Het moet voor de daders duidelijk zijn: dit seksueel geweld zal niet ongestraft blijven. Seksueel geweld tegen burgers is een misdaad tegen de menselijkheid en strafbaar voor het Internationaal Strafhof."

"Het is belangrijk dat de aanklager van het Internationaal Strafhof in Oekraïne zoveel mogelijk bewijzen en getuigenissen verzamelt over het seksueel geweld, zodat er ook effectief vervolging kan plaatsvinden."

Volg het nieuws via de gratis app van Redactie24