Premier De Croo legt alles uit: "Daarom hebben we IS-vrouwen en kinderen naar België gehaald"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Eerste minister Alexander De Croo heeft uitgelegd waarom België voor de tweede keer een aantal IS-vrouwen en hun kinderen terughaalde vanuit Syrië.

"Het gaat eerst en vooral over zestien kinderen, die allemaal jonger dan 12 jaar zijn", zei De Croo (Open Vld) op Radio 1.

"Kinderen die geen enkele fout hebben ten opzichte van de zeer foute keuzes die hun ouders gemaakt hebben."

"Onze prioriteit is steeds geweest om die kinderen terug te halen. Die kinderen zaten daar in zeer, zéér slechte omstandigheden. Met een zeer groot risico om blootgesteld te worden aan extremisme, hersenspoeling, enzovoorts."

"De Koerdische autoriteiten die de kampen beheren laten niet toe dat de kinderen gescheiden worden van hun ouders. En onze prioriteit is om die kinderen, die geen enkele schuld hebben, een toekomst te kunnen geven."

Gevangenis

"De zes vrouwen die nu zijn teruggekeerd, zitten reeds in de gevangenis. Die worden van zeer, zeer nabij opgevolgd. De analyse van OCAD is dat het veel veiliger is om die moeders naar hier te brengen dan hen ginder vrij te laten en er geen enkele controle over te hebben."

"De vrouwen die zijn teruggekomen, zijn allemaal van dreigingsniveau 2 op 4. Er zijn een aantal vrouwen die dreigingsniveau 3 hebben. Over hen hebben we beslist dat zij en hun kinderen niet gerepatrieerd worden."

Van de vorige zes IS-moeders die vorig jaar terugkeerden, zitten er intussen nog maar twee in de gevangenis. "Over sommige vrouwen hebben rechters geoordeeld dat zij geen acuut meer vormen voor de maatschappij. Maar het is niet omdat ze niet meer in de gevangenis zitten, dat ze niet meer opgevolgd worden. Ze worden van zeer, zeer nabij opgevolgd en begeleid", aldus De Croo.

Maak nu gebruik van de gratis app van Redactie24