Premier De Croo: "Raakt de mensen echt in hun portemonnee, het is ondraaglijk geworden"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Eerste minister Alexander De Croo heeft de maatregelen tegen de hoge energie- en brandstofkosten toegelicht.

"De Covid-periode heeft ons bijzonder zwaar op de proef gesteld, maar we blijven nog altijd in ongeziene tijden leven", zei De Croo tijdens een persconferentie.

"Die periode heeft ons echt getest, maar dit is een bijkomende opdracht voor ons als samenleving. Soms heb je het gevoel dat er geen einde aan de crisissen komt, maar net zoals tijdens Covid komt deze regering met maatregelen, die ervoor zorgen dat we ons hier samen kunnen door slaan."

"De impact van de vreselijke oorlog in Oekraïne is natuurlijk een zeer zware impact, vooral financieel. Een impact die meer en meer mensen in ons land echt in hun portemonnee aan het raken is."

"Het verlagen van de btw en de accijnzen zijn nodige maatregelen. Dat zijn maatregelen die je nu op de korte termijn moet nemen, omdat de prijs aan de pomp en op onze factuur gewoon ondraaglijk wordt."

Maatregelen op Europees niveau

"Maar er is een onderliggend probleem. Namelijk dat de groothandelsgasmarkten totaal irrationeel geworden zijn. De prijzen die je vandaag ziet, zijn prijzen die eigenlijk de reflectie zouden zijn van een schaarste op de markt. Die schaarste is er niet. Er is ook geen verwachting dat er schaarste zou zijn."

"Dus ik heb ik vorige week op de Europese Raad in Versailles een pleidooi gehouden om op Europees vlak bijkomende maatregelen te nemen om de prijzen naar beneden te krijgen."

"De Europese Commissie heeft de opdracht gekregen om op drie vlakken te werken. Ten eerste het afromen van de overwinsten van bepaalde energieproducenten. Ten tweede het overgaan tot een gegroepeerde Europese aankoop van gas. En ten derde om te kijken op welke manier je een plafond kan invoeren ten opzichte van de prijzen op de groothandelsmarkten."

Mis niets dankzij de gratis app van Redactie24