Prijzen blijven stijgen: Een maximumprijs voor brood en andere noodzakelijke producten?

door: MRO
supermarkt dure prijzen
Afbeelding bron: Shutterstock.com

We worden nu al maandenlang geconfronteerd met de ene prijsstijging na de andere. We stelden onze lezers de vraag of zij vinden dat het een goed idee zou zijn om de overheid een maximumprijs te laten instellen voor bepaalde producten.

Voor onze energierekening, aan het tankstation of aan de kassa van de supermarkt moeten we dieper in de geldbuidel tasten. Over de vraag of de overheid voor bepaalde basisproducten een maximumprijs moet instellen, zijn de meningen verdeeld. Een greep uit de reacties.

  • "Als de overheid moet beslissen over de maximumprijs voor bepaalde basisproducten zijn we nog verder van ons huis, want overal wordt btw op betaald."
     
  • "Zoals vroeger opnieuw een vaste broodprijs invoeren. Zal heel veel gezinnen ten goede komen. Maar dan ook wel een tegemoetkoming voor bakkers."
     
  • "Hoe meer de overheid zich moeit met alles, hoe duurder het wordt."
     
  • "Ik denk niet dat ze dat zomaar kunnen zij bepalen de prijzen van de grondstoffen niet."
     
  • "Gas, elektriciteit en water voor iedereen hetzelfde bedrag per maand zou al een begin zijn. Voor bedrijven dan weer een ander bedrag. Brood en drinken moet ook betaalbaar blijven."

  • "Ik denk dat het heel moeilijk is. Stel dat men een maximumprijs inlast voor bepaalde producten, dan zal de producent daar ook minder aan verdienen en dan bestaat de kans dat er een gebrek zal ontstaan. Ook de regering zal daar niet blij mee zijn want ze verdienen dan een pak minder aan btw."
     

  • "Voor noodzakelijke voedingswaren zoals bv brood ja zeker en vast. Voor luxe producten zoals snoep en limonade mag of kan het niet duur genoeg zijn."