Sammy Mahdi legt uit waarop hij wil inzetten als staatssecretaris voor Asiel en Migratie

door: MRO
Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

Sammy Mahdi (CD&V) is de nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie in de regering De Croo. Hij benadrukt dat hij het werk van de vorige regering wil verderzetten en dat er geen sprake is van een collectieve regularisatie.

"We gaan het beleid van de vorige regering niet terugschroeven, we gaan door op hetzelfde elan. Er is geen sprake van collectieve regularisatie", vertelt Sammy Mahdi aan Radio 1.

De staatssecretaris weet dat mensen zich zorgen maken over de samenleving en wil de asielzoekers veel sneller weten of ze al dan niet in België mogen blijven.

"De terugkeercijfers moeten omhoog. We moeten vooral zien dat het beleid efficiënt is en humaan is voor iedereen. Dat betekent dat de procedures veel sneller moeten zijn."

"Het kan niet dat mensen maanden of zelfs jaren moeten wachten vooraleer ze weten of ze hier mogen zijn. Dat zorgt voor onduidelijkheid voor die mensen, maar ook voor alle andere burgers die zich ongerust maken over hoe de samenleving evolueert en soms ook evolueert met mensen die hier onwettelijk verblijven."