Theo Francken en Egbert Lachaert zwaar in de clinch: "Je weet dat het gelogen is en toch doe je het"

door: STS
Theo Francken - Egbert Lachaert
Afbeelding bron: Photonews

Theo Francken en Egbert Lachaert zijn op X, het vroegere Twitter, met elkaar in de clinch gegaan. Lachaert (Open Vld) verweet Francken (N-VA) fake news te verspreiden.

"Tijdens de witte bruidsweken van Vivaldi kwam ik de blauwe architect van deze onuitgegeven regeringsformule - Egbert Lachaert - tegen in de wandelgangen van de Kamer", steekt Francken van wal.

"'Je zet niet zomaar de twee grootste partijen van het land opzij, Egbert', zei ik. 'De Vlaming stemde Vlaams en rechts en jij brengt een Belgicistische en linkse regering op de been. Denk je dat de Vlaming je dat zal vergeven?'. Hij haalde zijn schouders op en lachte eens."

Lachaert reageerde als volgt op het bericht: "Beste Theo, het is niet de eerste keer dat je een fake news bericht maakt of pakweg - zoals een week geleden - een fake video viraal laat gaan om mensen, ook jouw kiezers, richting VB te sturen. We zijn dat intussen gewoon."

"Dit gesprek heeft nooit plaatsgevonden. Wel integendeel, zelf weet je heel goed hoe het fout liep in de paars-gele formatie. Je zegt in persoonlijke gesprekken dat ook N-VA grote fouten maakte, waardoor we uiteindelijk bij Vivaldi uitkwamen."

"Dat gaf jouw partij het ideale excuus om in de oppositie te zitten en - alweer - niet haar verantwoordelijkheid te hoeven nemen. Hier schrijf je dan weer totaal andere zaken. Je weet deksels goed dat wat jij schrijft gelogen is en toch doe je het. We hebben allemaal uitdagingen en de welvaart van ons land staat volgend jaar op het spel. Steek daar eerder je energie in. Het zal ook jouw partij ten goede komen."

Francken reageerde op zijn beurt: "Oh jawel, ik heb je dat heel uitdrukkelijk gezegd. Ik had het zelfs expliciet over het migratiebeleid. Spijtig dat je dat vergeten bent."

"En over mijn kiezers moet je je geen zorgen maken. Die zal ik zelf wel zien te houden. Probeer jij maar eerst eens hetzelfde."