Tom Van Grieken steekt ergernis niet weg: "Maakt me kwaad dat Wallonië ons dit ontzegt"

door: STS
Tom Van Grieken
Afbeelding bron: Photonews

Het is 11 juli, de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap. Maar behalve voor wie vakantie heeft, is het een werkdag, en geen vrije dag. Vlaams Belang wil dat anders zien.

De partij pleit ervoor om van 11 juli een officiële betaalde feestdag te maken. "Het federale regeerakkoord bepaalde dat de deelstaten dat zouden kunnen doen, maar nog steeds is er geen schot in de zaak", klinkt het.

"Al in 1996 keurde het Vlaams Parlement een resolutie goed waarin men de Vlaamse regering opdroeg om met de andere gemeenschapsregeringen in overleg te gaan over het toevoegen van de officiële feestdagen van de gemeenschappen aan de lijst van betaalde feestdagen."

"Dat is ondertussen 27 jaar geleden", zegt voorzitter Tom Van Grieken. "Geen enkele Vlaamse regering is er in al die tijd in geslaagd om zoiets eenvoudigs verwezenlijkt te krijgen. Dat zegt jammer genoeg veel over hoe belangrijk die regeringen onze Vlaamse identiteit vinden."

"Het federale regeerakkoord van de huidige Vivaldi-regering voorziet ook in de mogelijkheid voor de deelstaten om van hun feestdag een betaalde feestdag te maken. Maar de federale regering maakte de uitvoering daarvan afhankelijk van het akkoord van Wallonië."

"Wallonië is nog steeds niet akkoord gegaan. Zij hebben blijkbaar geen enkele interesse om hun eigen feestdag te vieren. Dat is hun goed recht, maar het maakt me kwaad dat ze zo Vlaanderen haar feestdag ontzeggen."