Van der Straeten kondigt aan: "Zoveel euro steun voor elk gezin, de bedragen zijn niet min"

door: STS
Tinne Van der Straeten
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Energie Tinne Van der Straeten toont zich tevreden met het energieakkoord, dat de energiefactuur en de prijzen aan de pomp moet verlichten.

"Het is de grootste energiecrisis die we beleven, nog meer geaccentueerd door de oorlog in Oekraïne, sprak de minister op een persconferentie.

"Die oorlog toont hoe groot en dringend ons probleem is. Namelijk de afhankelijkheid van import uit het buitenland, die een direct opwaarts effect heeft op de factuur."

"Het zijn onze gezinnen en onze bedrijven, en onze economie in zijn geheel, die het hardst getroffen worden door die stijgende facturen en die afhankelijkheid."

Steunpakket

"Dat is waarom we nu voor de derde keer ingrijpen, met een omvangrijk pakket aan steunmaatregelen, voor een totaalbedrag van 1,3 miljard euro. Elke euro die we hebben aan meerinkomsten, geven we terug aan onze gezinnen en aan onze bedrijven."

"En de bedragen zijn niet min. Het is een onmiddellijke impact op onze factuur van onze gezinnen. Ongeacht hoe je je verwarmt, krijg je ongeveer 300 euro steun."

"200 euro via de btw-verlaging op elektriciteit en gas, of via de premie voor stookolie. En daar bovenop de 100 euro verwarmingspremie uit het tweede steunpakket, die nu uitbetaald wordt aan de mensen."

"De mensen die recht hebben op een sociaal tarief, het gaat over één miljoen gezinnen of twee miljoen Belgen, zullen gemiddeld per jaar 2.230 euro uitsparen door het beleid van de regering in het eerste, tweede en derde pakket."