Vlaams Belang doet interessant voorstel: "Moet betaalde feestdag worden voor alle Vlamingen"

door: STS
Barbara Pas
Afbeelding bron: Photonews

Als het van Vlaams Belang afhangt, komt er een betaalde feestdag bij voor alle Vlamingen.

Het gaat om 11 juli, het Feest van de Vlaamse Gemeenschap. Voor een aantal Vlamingen is die dag reeds een betaalde feestdag.

"Dat geldt voor wie werkt bij de Vlaamse overheid en de ondergeschikte besturen. Maar ook verscheidene privébedrijven sluiten zich daarbij aan en geven hun werknemers op de Vlaamse feestdag een betaalde dag vrijaf", zegt Barbara Pas van Vlaams Belang.

"Vlaanderen is al langer vragende partij om van 11 juli een betaalde feestdag maken voor alle Vlamingen. Maar de paars-groene regering is er ook in geslaagd dit dossier compleet in de soep te draaien."

Pierre-Yves Dermagne

"Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS)heeft een koninklijk besluit voorgesteld, waarbij de werkplek en niet de aanhorigheid tot een bepaalde gemeenschap als criterium wordt gebruikt om te bepalen wie wanneer een betaalde feestdag zal krijgen."

"Concreet heeft dat onder meer tot gevolg dat de honderdduizenden Vlaamse pendelaars naar Brussel een betaalde vrije dag zullen krijgen tijdens het Brusselse Irisfeest, een feestdag die voor hen geen enkele inhoudelijke betekenis heeft, maar niet op 11 juli. Kan het nog absurder in dit land?"

Arbeidsovereenkomst

"Wij stellen voor dat de feestdag voor iedereen bepaald wordt op basis van de taal van de arbeidsovereenkomst die hij heeft of de taalrol waartoe hij behoort. Alleen op die manier kan het toekennen van een betaalde feestdag voor de deelstaten op een zinvolle en praktisch haalbare wijze worden geregeld."