Vlaams Belang is fel gekant tegen deze verandering voor erfenissen

door: STS
Pensioen - gepensioneerden - geld - bejaarden
Afbeelding bron: Pixabay

Het Vlaams Belang is tegen de afschaffing van het duolegaat en heeft ook bedenkingen bij de nieuwe 'vriendenerfenis'.

Bij een duolegaat gaat een deel van de erfenis naar een goed doel, en een deel naar een of meerdere erfgenamen. En dit aan een lage erfbelasting. "De Vlaamse regering wil dit afschaffen. Dat raakt de al zo zwaar belaste Vlaamse middenklasse en niet de toplaag van heel vermogende mensen, die met specifieke rechtspersonen werken", stelt Vlaams Parlementslid Anke Van dermeersch.

"De Vlaamse overheid wil maar liefst 75 miljoen euro meer erfenisrechten binnenrijven door de afschaf van het duolegaat en de invoering van de vriendenerfenis, ongepast in deze crisis. Ook voor goede doelen zal de afschaffing negatieve gevolgen hebben. Er moet nu expliciet aan een goed doel geschonken worden. Zelfs met een nultarief kan dit slecht uitvallen voor het goede doel."

Vriendenerfenis

Vlaams Belang heeft ook bedenkingen bij de nieuwe regeling van de vriendenerfenis met een erfbelasting van 3%, beperkt tot een eerste erfenisschijf van 15.000 euro. "Dit is een nieuwe fiscale koterij. Het zou een betere aanzet geweest zijn om de eerste schijf tot 50.000 euro voor iedere erfgenaam belastingvrij te maken met een nultarief", besluit Van dermeersch.