"Volledige compensatie, of wij starten een zonnepanelenproces op voor de rechtbank"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

De PVDA stelt de Vlaamse regering officieel in gebreke inzake de geschrapte regeling van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen. "De voorgestelde compensatieregeling is totaal onvoldoende", zegt Vlaams parlementslid Tom De Meester.

"Voor een gemiddelde installatie komt die eenmalige compensatie neer op zo'n 1.200 euro. Dat weegt niet op tegen de 15 jaar voordeel van de terugdraaiende teller, zoals de Vlaamse regering beloofd had."

"De regering pleegt dus woordbreuk door de schade van haar politieke prutswerk niet volledig te vergoeden. Wij stellen de regering daarom officieel in gebreke. Alle gedupeerden kunnen de ingebrekestelling mee ondertekenen op onze website www.compensatieteller.vlaanderen. Als de regering niet onmiddellijk op onze vraag voor een volledige compensatie ingaat, starten wij een zonnepanelenproces op voor de rechtbank."

"De regering heeft duidelijk een ernstige fout gemaakt door een ongrondwettelijke regeling in te voeren en berokkent zo rechtstreeks schade aan honderdduizenden gezinnen met zonnepanelen. Fout, schade en oorzakelijk verband: daar geraakt de Vlaamse regering niet onderuit. De mensen die hun rendement zien dalen, hebben recht op een volledige schadevergoeding."

Turteltaks

"Dit is trouwens niet de eerste keer dat we naar de rechtbank trekken tegen een maatregel van de Vlaamse regering", merkt De Meester op. "In 2017 hebben we de Turteltaks laten vernietigen door het Grondwettelijk Hof, waardoor gezinnen vandaag geen 100 euro extra moeten betalen op hun energiefactuur."