Waarschuwing voor smartphone-eigenaars: "Zeer misleidende praktijken, ook Julie Vermeire slachtoffer"

door: STS
Julie Vermeire - Jacques Vermeire
Afbeelding bron: Photonews

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld) gaat paal en perk stellen aan misleidende verzekeringen voor smartphones en dergelijke.

"Begin dit jaar bracht een regen van klachten over Switch, toenmalig verdeler van Apple-producten, dubieuze praktijken rond de verkoop van verzekeringsproducten aan het licht", klinkt het in een persbericht.

"Consumenten die een smartphone, tablet of ander mobiel apparaat bij Switch kochten, kregen daar zogenaamd enkele maanden een gratis verzekering bij. Bij zo’n aankoop moesten ze, onder het mom van een cashback, hun rekeningnummer opgeven en enkele documenten tekenen."

"Uiteindelijk bleek echter dat ze daardoor intekenden op een verzekering op lange termijn die na die gratis periode betalend werd. Voor sommige consumenten liepen de kosten op tot zo’n 200 euro per maand."

Julie Vermeire

"Zelfs de medewerkers van Switch klapten publiekelijk uit de biecht over de verkooppraktijken waartoe zij gedwongen werden. De meest waanzinnige verhalen kwamen daardoor aan de oppervlakte."

"Zo waren er in de pers zelfs getuigenissen over een persoon met Alzheimer die werd opgelicht. Ook Julie Vermeire, die op Instagram en TikTok heel wat volgers heeft, werd slachtoffer van de praktijk en waarschuwde haar volgers om heel goed op te letten."

Met een Koninklijk Besluit maakt Eva De Bleeker nu komaf met dit soort praktijken. Op zich is een verzekering voor een multimedia-apparaat geen probleem, en dat blijft onveranderd.

"Waar wel beperkingen op komen, zijn verzekeringen waarvan de consument in de eerste maanden vrijgesteld wordt van betaling van een premie ('teaser'), en vervolgens plots geconfronteerd wordt met stijgende premies. Dat zijn zeer misleidende praktijken. Om die reden worden ze ook verboden."