Wie o wie wordt er premier van de federale regering? Daar zijn geen regels voor

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Nu de plooien met de CD&V gladgestreken zijn, kan er weer verder gewerkt worden aan de federale regering. Hamvraag daarbij blijft wie de premier wordt.

Echte regels zijn er niet uitgeschreven om het ambt toe te kennen. Kijken we dan naar wie het luidst kan roepen? De preformateurs hebben alvast geen ambitie om de functie van premier op zich te nemen.

Aan Waalse kant ziet PS-voorzitter Paul Magnette de functie wel zitten. De PS is de grootste partij in de Vivaldi-coalitie en de socialisten zijn de grootste politieke familie van het land.

Maar er gaan stemmen op dat het na drie Franstalige premiers tijd is voor een Vlaamse eerste minister. CD&V is de grootste partij in stemmen, maar niet in zetels. Die eer komt Open VLD toe. Het zou dus wel eens een bittere strijd kunnen worden tussen Joachim Coens (CD&V) en Alexander De Croo (Open VLD).

Of komt het spreekwoord weer boven water? Als twee honden vechten voor een been, loopt een derde ermee heen. Want kapers zijn er zeker nog op de kust. Een verder aanblijven van Sophie Wilmès (MR) behoort zeker ook tot de mogelijkheden.