Zeer strenge antirookmaatregel op komst? "Ik kan het mij zeker voorstellen"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Komt er in België ooit een zeer strenge maatregel om roken tegen te gaan? Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke sluit dit niet uit.

In Groot-Brittannië werd er deze week een wet gestemd die het jongeren die geboren zijn na het jaar 2009 onmogelijk maakt om op legale wijze tabakswaren te kopen. Minister Frank Vandenbroucke werd op radiozender Bel RTL gevraagd of deze maatregel er hier ook kan komen.

"Wij hebben de strijd tegen de tabak sterk opgevoerd, met een focus op de jongeren. We gaan in 2025 verbieden om te roken in pretparken, op speelpleinen, in dierentuinen... om te vermijden dat jongeren geconfronteerd worden met rokers."

E-sigaretten

"Het is ook niet voor niets dat we de verkoop van wegwerpbare elektronische sigaretten verbieden. Die kunnen, en helaas ook voor jongeren, een kennismaking zijn met de wereld van tabak en het beginnen met roken."

"Wat de toekomst betreft, denk ik persoonlijk dat er over dit soort maatregel (zoals in Groot-Brittannië, red) moet nagedacht worden. En ik heb net een boek uitgebracht over de gezondheidszorg, waarin ik mogelijke pistes beschrijf."

Leeftijdsgrens voor sigaretten

"Bijvoorbeeld: we zouden op zeker moment kunnen zeggen dat we de leeftijdsgrens voor het mogen kopen van sigaretten verhogen. Dat kan ik mij absoluut voorstellen."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp