Kosten van Belgisch koningshuis zijn fors gestegen: Zoveel betaalt nu elke Belg

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews

De kosten van het Belgisch koningshuis zijn dit jaar fors gestegen. Er werd een budget van zo’n 37 miljoen euro voorzien, maar dat volstaat niet meer.

Het Laatste Nieuws heeft via de kranten van Sudpresse vernomen dat er een extra injectie van 2,5 miljoen euro nodig zal zijn om alle kosten te kunnen dekken.

De Franstalige kranten schrijven dat de werking van koning Filip en zijn kabinetten niet veranderd is. Ook de dotaties van koning Albert, prinses Astrid en prins Laurent bleven ongewijzigd.

Dat de kosten fors stijgen zou komen door de ‘onkosten’ die de koninklijke familie maakt. De kastelen en alle koninklijke leden moeten beveiligd worden. Dat kost liefst 15 miljoen euro.

Het onderhoud van de paleizen kost 6 miljoen euro en meer dan 2 miljoen euro is er nodig voor het loon van de soldaten te betalen die de familie beschermt. Tel daarbij nog enkele honderden duizenden euro’s voor de officiële reizen die de koning en zijn familie maakt.

Zo zal er voor 2021 een goede 40 miljoen euro nodig zijn om alle kosten te kunnen betalen. Dat is zo’n 3,42 euro dat elke Belg moet betalen.