Ophef rond prins Gabriël: Wat is er aan de hand?

door: ASX
prins gabriël.jpg
Afbeelding bron: Facebook

Een koning, maar in de eerste plaats een trotse vader. Het waren vertederende beelden toen koning Filip zijn oudste zoon, prins Gabriël, de blauwe muts mocht overhandigen. Die krijgen studenten aan de Koninklijke Militaire School overhandigd wanneer ze hun eerste trainingskamp succesvol afgerond hebben. Er was aandachtige kijkers echter iets anders opgevallen.

Zo staat het legerkostuum van de jonge prins ter discussie. Op het naamplaatje prijkt namelijk ‘Van Saksen-Coburg’. Op zich niet zo verwonderlijk, het is dan ook sinds jaar en dag de officiële familienaam van de koninklijke familie.

Kroonprinses Elisabeth, die twee jaar geleden dezelfde opleiding volgde, kreeg echter een andere familienaam opgespeld tijdens haar opleiding, meer bepaald ‘Van België’. Het verschil in familienaam tussen broer en zus doet bij velen de wenkbrauwen fronsen.

Volgens koningshuiskenner Wim Dehandschutter is hiervoor een heel logische verklaring. “Gabriël gebruikt de officiële familienaam van de koninklijke familie, en die is Van Saksen-Coburg. Elisabeth hanteerde haar titel: prinses van België. Ze is dan ook de directe troonopvolger, Gabriël niet”, klinkt het in Het Laatste Nieuws.