Alleen winkelen tijdens de solden: "Shopbeleving gaat samen met bezoek aan horeca"

door: WVDS
shoppen - shopping
Afbeelding bron: Photonews

Het Overlegcomité zit vrijdag samen, maar de coronacijfers laten versoepelingen wellicht niet toe. Met twee winkelen tijdens de solden zal waarschijnlijk niet toegelaten worden. Strenge maatregelen, maar 
bij Comeos, de federatie voor handel en diensten, heeft men er alle begrip voor en is men al blij dat de winkels open mogen blijven.

“We zijn nooit fan geweest van het alleen winkelen, maar we begrijpen dat omwille van veiligheidsvoorschriften deze regel tijdelijk wordt ingevoerd”, zegt Hans Cardyn, communicatieverantwoordelijke bij Comeos, aan Redactie24.

“We zijn vooral blij dat de winkels open zijn en mensen de mogelijkheid hebben om te gaan winkelen. In de ideale wereld kan men met meer mensen gaan winkelen, maar momenteel is de wereld niet zo ideaal met een virus dat nog steeds aanwezig is. Wij willen ons dan ook zo goed mogelijk inzetten om winkelen zo veilig mogelijk te laten verlopen.”

“Na de heropening van de winkels zijn de cijfers in verband met nieuwe besmettingen niet beïnvloed, wat bewijst dat winkelen veilig kan. We vinden het een goede zaak dat onze winkels nog open zijn, want in bijvoorbeeld Nederland moesten de winkels hun deuren sluiten.”

Impact is niet in te schatten, solden nog nooit zo belangrijk

“Als we morgen opnieuw met meer personen mogen gaan winkelen, zou dat zeer fijn zijn, maar het is geen must. Uiteraard zal het voor de verkoop beter zijn om niet meer alleen te moeten gaan winkelen, met meer mensen gaan shoppen geeft een meerwaarde voor de shopbeleving. Wat momenteel de impact is van het alleen winkelen op de omzet van de retail is niet in te schatten.”

“Dat de solden kunnen doorgaan is voor de handel nu van het allergrootste belang. De kortingen zijn vanaf de eerste dag onmiddellijk heel hoog omdat er meer voorraden in de winkels zijn dan de voorbije jaren. Op logistiek vlak is het ook belangrijk voor de handelaars, want volgende maand komen er alweer nieuwe collecties binnen en die moeten ook in de winkels komen te hangen.”

Horeca maakt deel uit van de shopbeleving

“Daarnaast zijn er nog altijd andere sectoren die niet open zijn, zoals kappers en horecazaken. Comeos vertegenwoordigt ook een deel van de horecasector. Het is voor hen belangrijk om, in veilige omstandigheden, perspectief te krijgen. We zien ook dat bezoek aan de horeca samengaat met de shopbeleving. Mensen gaan graag shoppen om daarna iets te gaan eten of drinken."