"Dit is verontrustend: Wil de overheid de horeca dicht tot einde mei?"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Handelsfederatie Comeos zegt diep teleurgesteld te zijn na de aankondiging van premier Alexander De Croo (Open Vld) van vrijdag.

De Croo kondigde aan dat de steunmaatregelen voor bedrijven en zelfstandigen verlengd worden, en kondigde meteen een nieuw steunpakket aan. Lees er hier meer over.

Verhuurders worden ook aangemoedigd om een deel van de huur van handelspanden kwijt te schelden. De kwijtschelding kan voor 30% ingebracht worden als belastingvermindering. Comeos, de handelsfederatie die ook de horecaketens vertegenwoordigt, is zwaar ontgoocheld. "Omdat deze nieuwe maatregel enkel geldt voor de toekomst en er niets voorzien is voor de winkels die vorig jaar maandenlang gesloten bleven en de maanden waarin de horeca gesloten bleef."

"Onbegrijpelijk"

"Wij zijn al lang vragende partij voor een structurele maatregel. Want de huur is een zware kost voor handelaars. Alle handelaars die vorig jaar gedwongen de deuren moesten sluiten, krijgen niets, terwijl ze wel hun huur hebben moeten betalen. Ook voor de horecazaken, die al sinds 19 oktober gesloten zijn, is deze maatregel ontoereikend", zegt Comeos-CEO Dominique Michel.

"De overheid verwijst ook expliciet naar de maanden april tot mei en dat is een verontrustend signaal. Hoe moeten we dat begrijpen? Betekent dit dat de horeca dan per definitie dicht blijft tot eind mei? Dat is eveneens onbegrijpelijk."