"Valse promo's in supermarkten": Test Aankoop brengt heel wat aan het licht

door: STS
aankopen supermarkt
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De promotieacties in de supermarkten zijn lang niet allemaal even correct. Dat zegt Test Aankoop na een onderzoek.

"Carrefour spreekt bijvoorbeeld van 'Tot 1.000 producten voor minder dan 1 euro', maar op hun website zijn er maar 347 te vinden. 104 daarvan zijn bovendien niet beschikbaar", stelt Test Aankoop.

"Bovendien toont een prijsvergelijking van 36 producten aan dat zij vóór de actie ook al minder dan 1 euro kostten. Carrefour heeft voor haar actie geen enkel product goedkoper gemaakt, integendeel, wij ontdekten dat 11 producten zelfs stegen in prijs."

"Ook een andere actie van Carrefour doet de wenkbrauwen rijzen. De belofte is om 100 producten in prijs te bevriezen gedurende 100 dagen, maar wie gaat kijken vindt er maar 58. En daarvan zijn er online alvast 28 niet beschikbaar."

Albert Heijn

"Ook Albert Heijn durft zwaar te overdrijven met aantallen. 'Meer dan 1.000 producten, tweede gratis' blijkt online alleszins maar om 53 producten te gaan. En van dichterbij bekeken, blijkt er maar voor 36 producten ook effectief een tweede gratis aan gekoppeld te zijn. Voor de andere producten gaat het om kleinere kortingen."

Delhaize

"Onder het voorwendsel dat de korting bij Delhaize op producten met Nutriscore A en B verhoogt van 5% naar 10%, slaagt de supermarktketen er toch in om de koopkracht negatief te beïnvloeden."

"Klanten met een SuperPlus-kaart krijgen namelijk niet meer automatisch 5% korting op die gezonde producten. Enkel wie nog minstens 99 euro uitgeeft, heeft de volgende maand recht op 10% korting op verse producten met Nutriscore A en B. Dit is niet meteen een transparante manier van communiceren."

"De Kleine Leeuwtjes-actie van Delhaize is dan weer een voorbeeld van hoe het wél moet: de selectie bevat 424 producten en het gamma is een goede doorsnede van wat je in de supermarkt vindt. Voor deze actie werden wel een aantal producten in prijs verlaagd."

Colruyt

"Ook het Merkenfestival bij Colruyt speelt het op het eerste gezicht correct. Je kan 137 producten goedkoper vinden, al is het wel nodig om meer dan één verpakking te kopen om de korting te krijgen."

"Lang niet alle beloftes worden nagekomen", concludeert Test Aankoop. "Mensen zijn op zoek naar manieren om hun rekeningen te drukken, maar met valse promo's en misleidende informatie wordt die taak hen erg moeilijk gemaakt", zegt woordvoerder Laura Clays.

"We zullen de Economische Inspectie op de hoogte brengen van de valse acties die we in ons onderzoek zijn tegengekomen."

Test Aankoop geeft ten slotte nog een tip: controleer altijd de prijs per eenheid. "Enkel zo kan je nagaan of de promo echt interessant is."

Ontdek nu de gratis app van Redactie24