Bijzonder slecht nieuws voor wie nu moet tanken

door: STS
Tanken
Afbeelding bron: Shutterstock/jittawit21

Wie tegenwoordig gaat tanken, zal het vast al gemerkt hebben. Dat is momenteel weer erg duur. De prijzen voor benzine en diesel staan zelfs op het hoogste punt sinds november 2022.

De maximumprijs voor een liter benzine 95 staat nu op 1,8670 euro per liter. In het geval van benzine 98 is dat 2,0970 euro per liter.

De maximumprijs voor een liter diesel bedraagt ook bijna 2 euro: 1,9530 euro om precies te zijn.

"We zien dat het OPEC+ kartel, dat zijn de grootste olieproducerende landen samen met Rusland, erin slagen om hun productie te beperken", zei Erik Joly, die econoom is bij ABN AMRO, op VTM.

"De Saoedi's pompen op dagbasis een miljoen vaten minder op en ook de Russen leggen zichzelf beperkingen op."

"Tegelijk is de vraag nooit eerder zo hoog is geweest als nu. Dat is het onder meer het gevolg van het feit dat er in de zomer meer gevlogen wordt, maar ook doordat we in een energietransitie zitten, waardoor er elektriciteit wordt opgewekt via olie."

Moet de regering ingrijpen, zoals vorig jaar, met de korting op de accijnzen? "Ik denk dat het voorbarig is om dat nu al te doen", zegt Joly. "Het blijft een heel volatiele markt. Vandaag staat de olieprijs hoog, maar morgen kan die weer lager staan."

"Daarnaast is er de budgettaire impact. Als we dat stelselmatig gaan toepassen, moet dat geld wel ergens gevonden worden. En de vraag is waar het dan vandaan komt."