Deze verkeersovertreding wordt flink duurder: "174 euro boete"

door: STS
Verkeer - uitstoot
Afbeelding bron: Photonews

Dinsdag wordt een wetsvoorstel goedgekeurd dat ervoor moet zorgen dat er minder mensen hun smartphone of tablet gebruiken achter het stuur.

Kamerleden Jef Van den Bergh (CD&V) en Joris Vandenbroucke (Vooruit) dienden het wetsvoorstel in. Want jaarlijks vallen er minstens 30 doden en 2.500 gewonden op de Belgische wegen door het gebruik van een smartphone achter het stuur.

"Digitale toestellen zijn enorm geëvolueerd de afgelopen twintig jaar. We zorgen voor een definitie van gsm-gebruik die aangepast is aan de realiteit van vandaag", stelt Jef Van den Bergh in een persbericht.

"Het nieuwe artikel verbiedt het gebruik van alle mobiele elektronische toestellen met scherm. Zo kunnen we de handhaving en de verkeersveiligheid verbeteren."

"Er blijft één uitzondering: wanneer je je toestel in een vaste houder plaatst, mag je het nog gebruiken. Je smartphone als gps gebruiken, met apps die toelaten real-time verkeersinformatie te delen, blijft dus mogelijk."

Duurder

"Wanneer je je telefoontoestel gebruikt achter het stuur, breng je niet enkel jezelf en je passagiers, maar ook de mensen rondom je in gevaar", zegt Van den Bergh nog.

Dat laatste is niet onbelangrijk, want het betekent dat het gebruik van een smartphone achter het stuur - wellicht vanaf maart - als een overtreding van de derde graad beschouwd wordt. Daardoor wordt de boete duurder: 174 euro in plaats van 116 euro, schrijft De Standaard.