Extreme hitte: Met deze tips bescherm je je wagen en voorkom je autopech

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

De tropische temperaturen die dinsdag gehaald zullen worden, kunnen voor heel wat auto-ongemakken zorgen. VAB geeft tips om dit te voorkomen.

Wat te doen bij een oververhitte motor, bijvoorbeeld? "Als de temperatuur in de motor blijft stijgen, zet je verwarming dan op de maximale blaasstand. Zo onttrek je warmte aan de motor. Vergeet niet de ramen naar beneden te laten, zodat de temperatuur in je wagen niet te hoog oploopt."

"Als dit niet helpt en de motortemperatuur blijft stijgen, stop dan zo snel mogelijk. Wacht minstens een half uur voordat je radiatorstop opendraait. Bescherm je armen, zodat je je niet verbrandt aan de hete waterdamp. Kijk het niveau van je koelvloeistof na."

Batterij

Bij warm weer kunnen zich ook batterijproblemen voordoen. VAB geeft tips waarmee je die kan vermijden.

"Schakel de motor uit als je lang moet stilstaan, bijvoorbeeld in de file. Neem je een pauze? Dek de voorruit af met een zonnescherm. Leg eventueel een handdoek op het dashboard om de hitte nog beter tegen te houden."

"Start de motor ook niet meteen als je weer wil vertrekken, maar laat de deuren of ramen even openstaan, zodat de hete lucht uit je auto kan. Zo moet je airco nadien minder hard werken."

"Waak erover dat stroomverbruikers (radio, koelbox, navigatiesysteem…) uitgeschakeld zijn als je de wagen parkeert."