Opmerkelijke vaststelling bij mensen die boete kregen voor snelheidsovertreding

door: STS
Politie - politiecontrole
Afbeelding bron: Photonews (archieffoto)

Vias Institute heeft de resultaten van een nieuwe enquête bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat de meeste Belgische bestuurders na het krijgen van een boete hun gedrag aanpassen.

Vias voerde de bevraging uit bij 2.000 Belgen die ouder zijn dan 18 jaar en een rijbewijs hebben. Er werden aan de deelnemers vragen gesteld over verkeersboetes die ze vorig jaar kregen en hoe ze hierop reageerden.

In 2023 kreeg één op de drie Belgen een verkeersboete in de bus. Het ging om 33% van de mannen en 26% van de vrouwen. In 80% van de gevallen ging het om een snelheidsovertreding.

"Zes op de tien bestuurders geven aan dat de sanctie een impact heeft gehad op hun gedrag", laat Vias weten. "Dat is natuurlijk het gewenste effect van een boete. Na een bekeuring voor overdreven snelheid zeggen twee op de drie Belgen (66%) zich strikter aan de snelheidslimiet te hebben gehouden."

Financiële aspect

"Natuurlijk speelt ook het financiële aspect een rol om mensen aan te moedigen hun gedrag te veranderen. Zo betaalde één op de drie mensen (34%) een boete tussen 101 euro en 300 euro. Bijna 7% moest vorig jaar in totaal meer dan € 300 betalen aan verkeersboetes."