Politie gaat streng optreden: "Onmiddellijk je rijbewijs kwijt en naar de politierechtbank"

door: STS
Politie - politiecontrole
Afbeelding bron: Photonews

Automobilisten zijn gewaarschuwd: de politie gaat opnieuw extra controleren op afleiding achter het stuur. Onder meer gsm-gebruik tijdens het rijden zal in het oog gehouden worden.

Volgende week wordt er op 10 en 11 oktober opnieuw een nationale actie tegen afleiding achter het stuur gehouden.

"Gedurende 48 uur zullen politiediensten in het hele land bestuurders controleren op onder meer gsm-gebruik tijdens het rijden", laat het parket van Halle-Vilvoorde verstaan.

"Afleiding door gsm-gebruik of andere mobiele toestellen achter het stuur kan zeer letterlijk fataal aflopen voor u, uw passagier of een andere weggebruiker in het verkeer."

"Volgens Vias institute is naar schatting 8% van de dodelijke ongevallen gelinkt aan het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur. Vertaald naar slachtoffers gaat het ongeveer om vijftig doden en zo’n 4.500 gewonden per jaar."

Rijbewijs kwijt

"Wie in de regio Halle-Vilvoorde wordt tegengehouden voor gsm-gebruik achter het stuur, loopt vanaf nu het risico zijn rijbewijs onmiddellijk kwijt te zijn voor 15 dagen", zegt Carol Vercarre, waarnemend procureur des Konings, parket Halle-Vilvoorde

"En dit niet alleen tijdens de nationale actie, maar gedurende het hele jaar, dus niet alleen meer bij specifieke controleacties."

Wie zijn rijbewijs ingetrokken ziet worden, moet voor de politierechtbank verschijnen. "Dan riskeer je een geldboete van 240 tot 4.000 euro en een intrekking van het rijbewijs van acht dagen tot vijf jaar."