VAB geeft belangrijke raad: "Meest voorkomende pechgeval en dan stijgt kans op ongeval"

door: STS
Autopech
Afbeelding bron: Photonews

Bijna de helft van de Vlamingen gaat deze zomer met de auto op vakantie, zo blijkt uit een bevraging van VAB. Maar velen vertrekken zonder enkele belangrijke controles uit te (laten) voeren.

"Het goede nieuws is dat iets meer dan 9 op de 10 Vlamingen (92,4%) de bandenspanning controleert of laat controleren", zegt VAB. Daar staat tegenover dat bijna één op de vijf Vlamingen (17,3%) met de wagen op reis gaat zonder de profieldiepte van de banden te controleren.

"Nochtans is dat bijzonder belangrijk", zegt de mobiliteitsorganisatie. "De banden zijn de enige vier contactpunten met de weg. Als daar iets mis mee is, stijgt de kans op een ongeval significant."

"Een lekke of kapotte band is jaar na jaar het meest voorkomende pechgeval onderweg. En je wil je vakantie toch niet beginnen of eindigen langs de kant van de weg?"

Profieldiepte van banden

VAB raadt een minimale profieldiepte van 2 millimeter aan. Je kan de profieldiepte van een band makkelijk controleren, aan de hand van de slijtage van de rubberen blokjes in de groeven, of met behulp van een muntstuk van 1 euro.

"Is het gouden randje van de munt zichtbaar als je die in de groeven van de band stopt? Dan is de profieldiepte minder dan 2 millimeter en is je band stilaan aan vervanging toe."

Juiste bandenspanning

De juiste bandenspanning is ook belangrijk. "Een band met een te lage of te hoge spanning verhoogt het risico op een klapband, verbruikt meer, verslijt sneller en biedt geen optimale wegligging."

"De juiste bandenspanning vind je in het instructieboekje en op een sticker in het deurframe. Let op: als je wagen zwaar beladen is, moet je de bandenspanning aanpassen."

Andere aandachtspunten

Andere zaken die je best controleert of laat controleren voor je op autovakantie vertrekt zijn de koelvloeistof, het oliepeil, de ruitenwissers en de ruitenwisservloeistof, de verlichting en de batterij.