Wie te snel rijdt, krijgt voortaan méér dan enkel een boete

door: STS
Autorijden - auto
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Automobilisten die de maximumsnelheid overschrijden en betrapt worden, zullen voortaan niet enkel een snelheidsboete in de bus krijgen.

Om de overtreders te sensibiliseren, ontvangen ze naast de boete ook nog een waargebeurde getuigenis van een doodrijder.

Het Nieuwsblad publiceerde zo'n getuigenis: "Na een ochtendshift kon ik niet wachten om thuis te zijn. Onderweg passeerde ik een groepje fietsers. Toen ik naast een van hen reed, stak de man plots over waar de weg afboog. Ik had voorrang, maar hij had me niet gezien. Een seconde later lag de man levenloos op de grond. Hij overleed, en mijn leven veranderde voorgoed. Achteraf is aangetoond dat als ik mij aan de snelheidslimiet had gehouden, ik op tijd had kunnen stoppen. Ik reed nog geen 5 km/u te snel."

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde liet aan de KU Leuven onderzoeken of deze aanpak een impact heeft op het gedrag van mensen. Uit de studie bleek vervolgens dat overtreders die een emotionele brief ontvingen, eerder geneigd zijn om hun gedrag in het verkeer aan te passen.