Zo betaal je minder aan de pomp: "Tot 20 euro per tankbeurt"

door: STS
Tanken - brandstofmeter
Afbeelding bron: Pixabay

De brandstofprijzen zijn de jongste tijd flink gestegen. In het programma 'De Inspecteur' op Radio 2 gaf Sven Pichal enkele tips om je factuur aan de pomp te verlichten.

"Heb je al eens prijzen vergeleken van tankstations in jouw buurt? Dat kan online, via de website van Carbu. Je kan daar voor de brandstof die jij nodig hebt de actuele prijzen vergelijken van alle tankstations in jouw buurt."

"Het verschil tussen goedkoop en duur kan groot zijn, soms zelfs tot 20 euro per tankbeurt. Iets minder wanneer de prijzen overal heel erg hoog liggen. Maar zelfs dan kan het op een tank van 60 liter zo'n 6 euro verschillen."

"Ga je vier keer per maand tanken, dan is dat al gauw 24 euro. Ga je consequent bij de goedkoopste, dan maakt dat een groot verschil."

Banden

Ook de manier van rijden speelt een rol. "Schakel je met de hand? Schakel dan snel op, maar traag terug. Je kan best opschakelen tussen de 2.000 en de 2.500 toeren. Want hoe hoger het toerental, hoe meer je verbruikt."

Met de juiste bandenspanning rijden, maakt ook weer een verschil. "Met banden die te plat staan, verbruik je tot 5% meer."

Trager

Een andere tip is rustiger en trager rijden, zoals 100 km/u rijden in plaats van 120 km/u. "100 km/u rijden kan in sommige gevallen tot 25% brandstof besparen", zegt VRT-verkeersexpert Hajo Beeckman.