Gevolgen corruptieschandaal in Belgisch voetbal waarschijnlijk beperkt door zeer opvallende reden

door: CDC
Afbeelding bron: Photonews

De corruptie die naar boven kwam in het Belgisch voetbal na de bekentenissen van Dejan Veljkovic lijkt enorm en men verwacht ook zware gevolgen. Maar journalisten temperen de verwachtingen.

De advocaat van gewezen voetbalmakelaar Dejan Veljkovic schetste een weinig fraai beeld van het Belgische voetbal. Zwarte commissielonen, zwarte salarissen, valse scoutingscontracten en ontduiking RSZ zijn schering en inslag.

Iedereen verwacht nu zware sancties. Dat de voetbalwereld, die een royaal voordeel krijgt via een zeer gunstige RSZ-regeling, ze blijft ontduiken kan hen duur aangerekend worden. Ook staan er stevige straffen op matchfixing. In principe moet een ploeg daarvoor degraderen. 

Maar journalisten verwachten dat het zo'n vaar niet zal lopen. Voor de vele beschuldigingen van matchfixing door Anderlecht zijn geen harde bewijzen gevonden, en de voetbalbond die de straffen moet uitspreken over alles, maakte zelf gebruik van schimmige constructies om de belastingen te ontwijken.

Zo heeft het ­gerecht weet van minstens één “verdoken fiscale optimalisatie”, waarbij keeperstrainer Erwin Lemmens deels betaald werd via een Cypriotische vennootschap. Niemand denkt dat de voetbalbond zichzelf zal veroordelen.

Download nu de gratis app van Redactie24