Ploeg van Jan Vertongen verdacht in groot omkopingsschandaal

door: CDC
Jan Vertonghen
Afbeelding bron: Photonews

Niet enkel Anderlecht wordt verdacht van het omkopen van scheidsrechters. Ook in Portugal barst er een schandaal uit. Daar zou Benfica zich schuldig gemaakt hebben.

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat Benfica oud-scheidsrechter Bruno Paixão heeft omgekocht. De club zou een schimmige constructie met een bedrijf op poten hebben gezet om zo duizenden euro's uit te keren aan de scheids. 

Het bedrijf, ironisch 'Best for Business' genaamd, zou betaald zijn geweest voor diensten die het nooit leverde. Dat geld zou zo van de club naar zaken kunnen vloeien waarmee de club zich niet openlijk mee wenste te associëren maar toch te betalen. 

In het totaal verschoof een kleine 2 miljoen euro, waarvan duizenden euro's voor 1 scheidsrechter. Die zegt nu dat het bedrijf hem betaalde "voor kwaliteitscontrole", iets wat het OM niet gelooft. Zij denken dat het om matchfixing gaat. Bovendien was er al een andere zaak waarbij vuil spel van Benfica vermoedt wordt. Daarbij werden verdachte mails ontdekt. 

Benfica zelf ontkent in een verklaring alle beschuldigingen van corruptie: "De club is nooit geconfronteerd met beschuldigingen van die aard, ook niet in combinatie met de naam Bruno Paixão." Indien de club schuldig wordt bevonden, dan dreigt degradatie.