Internationale wielerunie boos om wat Remco Evenepoel en co doen

door: BVDO
Remco Evenepoel
Afbeelding bron: Photonews

Vrijdag trok de Girokaravaan naar de Gran Sasso. Om daar weg te geraken werden helikopters ingezet voor bepaalde renners.

Na de aankomst op de Campo Imperatore was het normaal nog bijna drie uur om met de bus in het hotel te geraken. Giro-organisator RCS stelde daarom de ploegen voor om tegen betaling met de helikopter naar het hotel te gaan.

Remco Evenepoel en vier ploegmaten konden daarvan gebruik maken. Andere wielerteams moesten de kabelbaan nemen en vervolgens met de ploegbussen naar het hotel rijden. Bij de internationale wielerunie UCI is dat niet goed binnengekomen.

“Het transport per helikopter veroorzaakt een voordeel dat ingaat tegen de principes van fair play en de gebruikelijke maatregelen voor een gelijke behandeling qua hoteltransfers”, klinkt het in een mededeling.

Er zullen dan ook maatregelen volgen. “Bovendien gaat het gebruik van een helikopter ook in tegen het voornemen om de ecologische voetafdruk te beperken, zoals ook vastgelegd is bij de organisatie van WorldTour-wedstrijden. De UCI zal de nodige maatregelen nemen en sancties opleggen om te verzekeren dat dergelijke praktijken niet meer gebeuren.”