Onverwachte steun voor Wout van Aert en Matieu van der Poel na UCI-dreigement

door: JDH
Wout van Aert
Afbeelding bron: Photonews

De uitspraken van UCI-voorzitter Lappartient hebben heel wat losgemaakt in de veldritwereld. Hij wil renners die manches van de Wereldbeker overslaan en eventueel ook uitsluiten van het WK. 

"Als een crosser de voorkeur geeft aan een nationale wedstrijd terwijl er een Wereldbeker is, dan rijdt hij de volgende Wereldbeker ook niet en dus ook het WK veldrijden niet", zei Lappartient. Hij begreep niet dat Nys zaterdag in Niel reed, maar zondag niet in Dendermonde. 

Wat dat bekent voor Wout van Aert en Mathieu van der Poel, is niet duidelijk. Van der Poel en Van Aert staan pas eind december weer aan de start en rijden slechts een beperkt aantal manches van de Wereldbeker. Of ze nog mogen deelnemen aan het WK is ook de vraag. 

Michael Vanthourenhout neemt het alleszins op voor zijn collega's. "Het zou spijtig zijn mochten Van Aert en Van der Poel niet kunnen meedoen. Op een WK wil je dat iedereen er is", zegt de Europese kampioen bij Het Nieuwsblad. 

De Wereldbeker moet dan ook opnieuw belangrijker worden. "Nu is het misschien net iets te veel. Voor ons is elke wedstrijd even belangrijk en dat zou niet mogen. De Wereldbeker zou er iets moeten bovenuit steken, dat moet terug veranderen."