Margriet Hermans schokt met verschrikkelijke getuigenis over seksueel misbruik

door: COS
Liefde voor Muziek 2022 Margriet Hermans
Afbeelding bron: VTM

De VRT Canvas-documentaire 'Godvergeten' over het seksueel misbruik in de Kerk heeft heel wat teweeggebracht. Margriet Hermans getuigt over het misbruik dat haar zelf overkwam.

In de jaren 60 ging Margriet Hermans twee keer per week naar de repetities van het koor. Het koor werd geleid door pater Innocentius. De pater misbruikte de koorleden. Ook Margriet werd er slachtoffer van.

"In het begin bleef het bij wat kietelen", vertelt Margriet in Dag Allemaal. "Ik vond dat niet aangenaam, maar durfde niet veel te zeggen en lachte er een beetje mee. Wij waren nog kinderen, hé. Maar op den duur zat hij met zijn hand onder mijn truitje en in mijn onderbroek, vooraan én achteraan."

Margriet voelde dat het niet klopte en vroeg hem dikwijls om te stoppen, maar daar lachte hij mee. Al snel ontdekte Margriet dat het niet enkel haar overkwam. Samen met haar vriendinnen besloten ze naar hun ouders te stappen.

Margriets vader geloofde haar. "Mijn ouders zijn meteen naar het klooster gegaan en hebben dat gerapporteerd. Dat was niet makkelijk voor hen, zij waren erg actief in de parochiewerking."

Een week later werd pater Innocentius overgeplaatst naar een jongerenopvangcentrum in Limburg. "Ik vermoed dat hij daar zijn ‘activiteiten’ gewoon heeft verdergezet. Ze hebben verdorie de kat bij de melk gezet!", aldus Margriet.