Jonge gezinnen vinden moeilijker een woning: "Zo zit huizenmarkt niet in elkaar"

door: WVDS
immobiliën verkoop van een huis
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Omdat de bank bijna geen rente meer geeft op een spaarboekje willen steeds meer mensen investeren in vastgoed. Vele jonge gezinnen zijn tegelijkertijd op zoek naar een woning met buitenruimte. Het heeft een effect op de prijzen.

“Momenteel wordt er heel veel geïnvesteerd in vastgoed. Vorige week was nog in het nieuws dat er geen rente meer is op een spaarboekje en dan gaan mensen op zoek naar een markt waar rendement te halen is. Op veertig jaar tijd zijn de prijzen in de vastgoedmarkt nog nooit gedaald, dus de immobiliënmarkt biedt stabiliteit”, legt Kristophe Thijs, directeur communicatie van CIB Vlaanderen uit aan Redactie24.

“Mensen gaan dan redeneren dat het beter is om hun centen te investeren in vastgoed waar ze nog een drie procent kunnen winnen op jaarbasis. Op een spaarboekje daarentegen brengt het hen niets meer op.”

“Ik weet dat er wel wat kritiek komt dat jonge gezinnen moeilijker een woonst vinden. Dat is een economisch gegeven omdat de investeerders op dezelfde markt zitten als die jonge gezinnen."

"Als vastgoedmarkt kunnen wij daar moeilijk iets aan veranderen. Er wordt bij ons niet gewerkt met selectiecriteria om een bepaalde groep voorrang te geven bij een aankoop. Zo zit de huizenmarkt niet in elkaar”, besluit Kristophe Thijs.