Woning kopen is fors duurder geworden en daar is een duidelijke reden voor

door: WVDS
huis te koop immobiliën
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Prijzen van woningen met een buitenruimte stijgen. Op de huizenmarkt speelt het spel van vraag en aanbod enorm en dat beïnvloedt de prijzen van het vastgoed.

“De cijfers worden door de notarissen elke drie maanden naar buiten gebracht op basis van de aktes die zij verwerkt hebben. Het was voorspelbaar uit wat wij elke dag in de immomarkt zien”, legt Kristophe Thijs, directeur communicatie van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen, uit aan Redactie24.

“Mensen zijn vooral op zoek naar woningen met een buitenruimte zoals tuin of terras. In dat segment is opvallend dat de vraag het aanbod overstijgt waardoor je een prijsverhogend effect ziet op de immomarkt.”

“Het is heel moeilijk te zeggen hoelang dit effect gaat duren. Graag nuanceer ik deze cijfers door mee te geven dat het aantal verkopen momenteel nog zeker niet op het niveau zit van vorig jaar. De maanden waarin we geen verkopen konden doen omwille van corona zijn nog niet ingehaald.”

2019 moeilijk te evenaren

“Wanneer we het aantal transacties van dit jaar bekijken, lopen we nog tussen 2 à 3 procent achter op de cijfers van vorig jaar."

"Vorig jaar was dan weer een recordjaar. Dat heeft te maken met de afschaffing van de woonbonus. De laatste drie maanden van 2019 hebben we nog enorm veel verkopen afgesloten. Hierdoor was vorig jaar een topjaar wat moeilijk te evenaren zal zijn", aldus Kristophe Thijs.