Immosector stelt één groot tekort vast in Vlaanderen: "Vraag overstijgt aanbod enorm"

door: WVDS
huis te koop sleutel
Afbeelding bron: Pixabay

Kristophe Thijs is directeur communicatie bij CIB Vlaanderen, die vertegenwoordigt de Vlaamse immosector. Hij maakt ons attent op een tekortkoming in onze immosector. Zo zijn huurwoningen moeilijk te vinden op de Vlaamse woningmarkt.

“Vlaanderen heeft nood aan goede huurwoningen. Daar zitten we met een gigantische leemte. Huurappartementen worden vaak gebouwd en daar zie je die schaarste niet echt. Maar een huurwoning met tuintje daar zien we binnen de sector een enorm tekort aan.” 

Tekort aan traditionele huurwoningen

“De vraag overstijgt daar enorm het aanbod. twee op de drie verhuringen in België zijn appartementen. Traditionele huurwoningen zitten slechts op 15% à 20%. Dus als het potentieel zo laag is, is zo’n woning heel snel weg wanneer het op de markt komt.” 

“De verhoging van die vraag is een logisch gevolg van corona, omdat je niet te lange tijd op een kleine ruimte wil leven. Daarnaast komt er druk op de prijzen. Door de grote vraag kan een verhuurder zich een hogere prijs veroorloven.”

“Nog een andere tendens die we zien door corona is dat mensen willen investeren in een tweede verblijf aan de kust. Kustvastgoed doet het ondertussen heel goed.”