Ondanks coronacrisis toch een rush op vastgoed: “We merken de impact van de crisis nog niet”

door: WVDS
huis te koop immobiliën
Afbeelding bron: Pixabay

De immobiliënmarkt heeft een enorme rush gezien naar vastgoed. Dit is toe te schrijven aan enkele redenen. Wat nu nog niet te zien is, is de impact van de economische crisis op de sector. Wij spraken hierover met Kristophe Thijs, directeur communicatie van CIB Vlaanderen. Die vertegenwoordigt de Vlaamse vastgoedsector.

“Momenteel is er een gigantische stijging van de verkoop van vastgoed. Dit is te verklaren door het feit dat wij twee maanden gedwongen hebben stilgelegen en dat we ook geen bezichtigingen konden doen met klanten. De mensen die op zoek waren naar een koop- of huurwoning zijn na die twee maanden massaal op de immomarkt gekomen.”

“Die massale vraag heeft voor lange wachtlijsten gezorgd omdat geïnteresseerden door de maatregelen niet allemaal tegelijk bezichtigingen konden doen. Gezamenlijke kijkdagen organiseren kon ook niet. Door die omstandigheden heeft het wat tijd gevraagd om iedereen verder te helpen. Tot op heden zien wij ook niet meteen een rustmoment op de markt.” 

Vastgoed biedt groot rendement

“Daar zijn enkele verklaringen voor te geven. Enerzijds blijft investeren in vastgoed aantrekkelijk zolang het rendement van het kopen van een woning heel wat hoger ligt dan het rendement van de traditionele spaarproducten van een bank. Vandaar ook het groot aantal investeerders op de markt.” 

“Anderzijds is er tegelijkertijd is ook een groot traditioneel publiek dat een woning wil kopen of huren. Die twee facetten samen maken dat er veel vraag is naar vastgoed in ons land.” 

“Dit ondanks de voorspellingen die men heeft gedaan dat er een luwte zou komen in de verkoop van woningen. De impact van de economische crisis merken wij voorlopig nog niet.”