Kaart moet personen met niet zichtbare handicap helpen: "Dacht dat ik in een film was beland"

door: MRO
edc

Een beperking is niet altijd zichtbaar. Om mensen met een niet zichtbare beperking beter te kunnen helpen en begrijpen werd de European Disability Card (EDC) in het leven geroepen. 

De EDC zou tegen eind 2023 uitgebreid worden naar alle Europese lidstaten. Met deze kaart kunnen personen met een niet zichtbare beperking onder meer tegenover hulpdiensten aantonen dat ze een beperking hebben.

Op die manier kunnen zij beter en gerichter helpen, maar het probleem is dat deze kaart nog niet bij iedereen gekend is.

Eén van de initiatiefnemers heeft autisme en vertelt over een situatie die hij ooit meemaakte. "Na een restaurantbezoek reed ik naar huis. Toen we net vertrokken werden wij door een anonieme wagen van de politie tegengehouden. Ik dacht in mezelf dat ik in een filmsituatie was beland."

"Ik had net mijn rijbewijs behaald en moest voor de eerste keer een alcoholcontrole doen. Ik moest de anonieme wagen volgen naar een loods waar de agenten zich bevonden. Toen kreeg ik een beetje stress en toonde mijn rijbewijs en E-id kaart en de European Disability Card."

"Ik hoopte dat de politieagenten de kaart zouden kennen. Helaas kende de politie de European Disability Card niet."

Wie meer informatie wil, kan daarvoor terecht op de Facebookpagina van de European Disability Card via deze link.

Tags