Politie waarschuwt iedereen voor nieuwe oplichtingstruc: "Veel mensen hebben honderden euro's verloren"

door: MRO
scam
Afbeelding bron: pexels

De Federale Politie waarschuwt voor een nieuwe vorm van oplichting waarbij criminelen via een telefoongesprek proberen geld afhandig te maken. "Heel wat mensen, die aan die oproep gevolg hebben gegeven, hebben honderden euro's verloren", klinkt het.

Momenteel doen criminelen zich via de telefoon voor als medewerker van de Federale Pensioendienst. Ze bellen je op in naam van de pensioendienst en vertellen dat je recht hebt op een speciale premie wegens de gestegen energieprijzen.

De beller zegt dat men een brief naar jou heeft gestuurd en dat hij je belt omdat blijkt dat je die brief niet hebt ontvangen. Om de energiepremie op je rekening te kunnen storten, vraagt de beller om je bankkaartlezer te gebruiken.

Dit mag je uiteraard niet doen, een bankkaartlezer heb je immers nooit nodig om geld op je rekening te ontvangen, maar enkel om een betaling uit te voeren.

Hoe komen oplichters aan de persoonsgegevens?

De politie laat weten dat onder meer ziekenhuizen en OCMW's het slachtoffer van hacking zijn geweest. Zo belanden gegevens op het dark web en daar kiezen oplichters personen uit als doelwit.