Theo Francken vindt dat asielzoekers die mond dichtnaaien overheid chanteren: “Zouden beter dit doen”

door: PMN
Theo Francken
Afbeelding bron: Photonews

Al bijna veertig dagen bezetten mensen zonder papieren de Begijnhofkerk en een paar Brusselse lokalen van de universiteit. Ze willen geregulariseerd worden en hongeren zich daarom zelf uit. Sommigen hebben ook hun mond dichtgenaaid.

 

Huidig Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) liet eerder al weten dat hij geen collectieve regularisatie wil invoeren. “Ik heb het zelf ook al meegemaakt”, zegt ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bij Radio 1.

“Dat waren toen vijftig mensen die toen uit pure wanhoop ook hun mond hadden dichtgenaaid. Dat zijn moeilijke situaties, zoiets wens je niemand toe.”

“Mahdi heeft een punt dat hij er niet op ingaat. We zitten met een asielmodel waar ik niet meer in geloof. Daardoor krijg je zo’n situaties.”

"Dat ze beginnen met een asielvraag in te dienen"

“CD&V maakt het hem ook moeilijk want zij willen wel collectieve regularisatie terwijl Mahdi dit niet doet. Ik heb begrip voor de staatssecretaris die in een moeilijke situatie zit.”

Er zou een uitzonderingsmaatregel kunnen komen voor die mensen die nu in hongerstaking zijn. “Ik heb individuele gevallen ook geregulariseerd", bedenkt Francken zich. "Als je een namenlijst vraagt van wie in die lokalen zit, geeft men die niet. Ze hebben schrik dat ze die gaan gebruiken om hen terug te sturen. Die mensen hebben ook geen dossier lopen.”

“Ze moeten stoppen met overheid te chanteren. Ze moeten een asielaanvraag doen. Daar begint het mee.”