Voormalig rector Rik Torfs over proces Sanda Dia: “Voorbeeld van algemeen maatschappelijk probleem”

door: WVDS

Het proces over de dood van Sanda Dia is gestart. Er zijn wreedheden gebeurd die tot de dood van een student hebben geleid. Rik Torfs, voormalig rector van KULeuven, laat zijn licht schijnen over deze zaak en de traditie van de studentendoop.

“De studentenverenigingen, zoals Reuzegom er één was, hebben niet zoveel leden. Ze worden ook telkens opgejut om nog strenger te zijn dan hun voorgangers. Daarnaast missen ze ook een soort waardenkader en dat is heel erg”, start gewezen rector Rik Torfs het gesprek met Redactie24.

“Ik denk dat je mag stellen dat dat een maatschappelijk probleem is in het algemeen. Vandaag de dag merk ik duidelijk dat er een soort pessimisme aanwezig is in de samenleving, waardoor mensen leven van kicks en uitdagingen.”

“Ook het waardepatroon verzwakt onder bepaalde omstandigheden. Mensen gaan soms over op wreedheden die onbegrijpelijk zijn. Het heeft te maken met een morele ontsporing van een wat illusieloze generatie”, aldus Rik Torfs.

“In Reuzegom zaten jongens die tot de betere milieus behoren. In plaats van blij te zijn met wat ze hebben en positief in het leven te staan en hun positie in de maatschappij op een positieve manier te gebruiken, gaan ze anderen vernederen en dat getuigt van een pijnlijk nihilisme.”

“In feite is zo’n proces ook een manier om te proberen te begrijpen welke gedachtegang achter die gruwelijke zit. Het is sowieso een vreselijke zaak, waar geen excuses voor zijn, laat dat duidelijk zijn.”

Gewezen rector Rik Torfs vindt een verbod op de studentendoop niet noodzakelijk, maar oppert wel een vernieuwde aanpak. “Het zou fijn zijn mocht zo’n doop eerder een verwelkoming zijn voor eerstejaarsstudenten. Een doop zou volgens mij beter veel speelser en sympathieker aangepakt worden. En ik zou er ook niets op tegen hebben wanneer er wat humor en ironie aan te pas komt.”

“Nu heeft een doop eerder te maken met een groot ego en de machtswellust van de doopmeesters en moeten de nieuwelingen vernederende proeven ondergaan. Het lijkt me ook geen goede zaak dat sommige mensen zulke wrede zaken later meenemen in hun leven”, aldus Rik Torfs.