"Dit wens ik hen toe, en niets anders": Vader Sanda Dia heeft duidelijke boodschap voor de Reuzegommers

door: STS
Ousmane Dia
Afbeelding bron: Photonews

Ousmane Dia, de vader van de betreurde Sanda Dia, heeft een boek geschreven. Dat gaat over het vreselijke verlies van zijn zoon op 20-jarige leeftijd.

Sanda Dia was lid van studentenclub Reuzegom en nam deel aan een doopritueel. Dat liep helemaal uit de hand. Sanda kreeg veel te veel alcohol binnen, raakte zwaar onderkoeld in een put vol water en kreeg een grote hoeveelheid visolie binnen. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en overleed daar.

Het proces tegen de Reuzegommers lokte daarna nog meer verontwaardiging uit in de maatschappij. Velen vonden dat ze er met een boete, een werkstraf en een blanco strafblad te makkelijk afkwamen. Bovendien kwam er op bepaalde feiten, zoals wie de visolie toediende, nooit een antwoord.

Sanda's vader heeft nu een boek geschreven. Het heet 'Ze hebben mijn zoon vermoord'. Toch heeft de man geen haatgevoelens jegens de Reuzegommers. "Ik wens die jongens peace. Ik wens die kinderen vrede toe", zei Ousmane Dia toen hij te gast was in 'De Afspraak'.

"Wij verwachtten gewoon dat die jongens op hun vingers zouden worden getikt. Dat zoiets niet mag in onze maatschappij. Ik heb het gevoel dat ze dat signaal niet gegeven hebben aan die jongens. Wij hadden gewoon gehoopt dat het op hun strafblad zou komen te staan. En dat zou niet voor eeuwig (omdat het om een werkstraf gaat, red.), maar tijdelijk zijn. Als je dan kijkt naar je strafblad zie je: ik heb een fout gemaakt."

"Zijn lach"

Gevraagd wat vader Dia het meest mist aan zijn zoon, antwoordde hij: "Zijn lach. Hij was mijn beste vriend. Na de scheiding met zijn moeder waren we zo hecht. We zaten samen in ons kleine appartement. We kwamen niets tekort, we hadden alles. Maar vooral: we hadden elkaar. En dat mis ik."